مطالعه‌ی آزمایشگاهی تاثیر سرریز پلکانی-هرمی بر افزایش مقدار اکسیژن محلول آب
کد مقاله : 1031-WER
نویسندگان
علی رنج بین *1، مهدی اسمعیلی‌ورکی2، مریم نوابیان3، شهرام نیازی4
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه آموزشی علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
2دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
3دانشیار گروه گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
4استادیار گروه پژوهشی مهندسی آب و محیط زیست، پژوهشکده حوضه آبی دریای خزر، دانشگاه گیلان
چکیده مقاله
اکسیژن محلول یکی از پارامتر های مهم کیفی آب بوده که نقش مهمی در پایداری حیات آبزیان و بهبود فرآیند های افزایش کیفی آب نظیر اکسیداسیون آهن و منگنز دارد. یکی از روش‌های افزایش مقدار اکسیژن محلول (DO) استفاده از سازه‌ های هواده‌ است که با ایجاد اختلاط و آشفتگی در جریان منجر به ورود حباب‌های کوچک هوا در به آب شود. در این پژوهش تاثیر سرریز پلکانی به شکل هرمی با شیب 1:2 در دو حالت با و بدون نصب آستانه به ارتفاع نصف ارتفاع پلکان‌های سرریز بر افزایش مقدار اکسیژن محلول در دامنه دبی‌های مختلف به‌صورت آزمایشگاهی مطالعه شد. بررسی نتایج نشان می‌ دهد هر دو هندسه سرریز پلکانی-هرمی مورد بررسی راندمان مطلوبی در افزایش اکسیژن محلول آب داشته است. مقایسه نتایج حاکی از آن است که با نصب آستانه در انتهای هر پلکان و ایجاد شرایط حوضچه-پلکان، راندمان افزایش اکسیژن محلول افزایش به‌طور متوسط 11 درصد یافت.
کلیدواژه ها
هوادهی، سرریز پلکانی، اکسیژن محلول، سرریز هرمی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی